12-11-2012

Maïsoogst in 2011 in Malawi mislukt.

Veel mensen op het platteland in Malawi, Afrika hebben een eigen stukje grond waar ze naast tomaten en wat groente ook en vooral maïs verbouwen. Deels voor dagelijks eigen gebruik, deels voor verkoop op de markt om met de opbrengst ander voedsel weer te kunnen kopen.

Helaas is de maïsoogst in grote gebieden in Malawi volledig mislukt en moet de regering met enorme aantallen zakken mais huis aan huis, hutje aan hutje, gehucht na gehucht maïs verdelen.

O.a. ten zuiden van Ntcheu, tussen Dedza en Balaka, zijn dagelijks diepladers op de weg te vinden die op allerlei plaatsen, in scholen, in containers, loodsen e.d. voorraden van de regering opslaan. Dagelijks wordt dan met kleiner vervoer in de dorpen de maïs verdeeld.

Oorzaak van het tekort is de vroege regen van november en december 2011 en de enorme droogte daarna, waardoor de maïs niet kon aanslaan in de grond. Nieuwe poot heeft ook niet het resultaat gehad wat is gewenst om alle monden in Malawi dagelijks van “sima” te voorzien.

De dagelijkse “sima” een soort dikke griesmeelpap, gemaakt uit gemalen maïs, is voor Malawianen een basis bestandsdeel van het dagelijkse voedsel. Zowel ‘s middags als ’s avonds.

De maïs wordt fijn gemalen in een maal-machine, waarbij het fijne meel wordt gescheiden van de harde korstjes van de maïs.

Het overgebleven meel wordt met water gekookt, waarbij er een dikke pap overblijft, welke na afkoeling wordt gegeten met de handen.

Met 4 vingers grijp je een deel van de dikke pap uit de kom en kneedt de sima dan in de holling van je hand tot een balletje en steekt dit in je mond. Eventueel aanvullen met wat groente, voor zover voorradig en/of een beetje vlees jus.

Een Europeaan zou uit het emaille pannetje een stuk scheppen of snijden van de sima en dan met mes en vork eten….maar in de dorpen op het platte land ontbreekt bijna altijd het bestek!!!

W.Winkelman